Doğum Sonrası Diyet Yaparak Zayıflama konusunda birçok kişiselleşmiş yöntemler uygulanmaktadır. Gebelik döneminde aldığınız kiloları doğum sonrasında diyet yaparak kilo verebilirsiniz. Ancak doğum sonrasında anne bebeğini beslediği için sağlıklı beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekir. Bu sebeple doğum sonrasında diyet yaparak zayıflamak isteyen annelerin mutlaka uzman bir diyetisyene danışmaları önerilmektedir.
Doğum sonrası diyet yapmak ile ilgili merak edilenler
Yeni doğum yapmış sevgili anneler, her zaman önceliğiniz sağlık olmalıdır. Sizin ve bebeğinizin sağlığı yerinde olduktan sonra kilo vermek işin kolay kısmıdır. Çoğunlukla kimse aynı anda eski kilosuna dönemeyebilir. ancak bunu bir problem haline getirmeyin ve hiç bir zaman aldığınız kiloları veremeyecekmişsiniz gibi, dünyanın sonu gibi düşünmeyin. Çünkü öyle düşünmeniz yaşadığınız bu mucizevi ancak zorlu süreci daha da sıkıntılı hale getirmekten , kendi kendinizi üzmekten başka işe yaramayacaktır. Bu nedenle sizden en çok gelen , merak edilen birkaç soruyu cevaplamaya çalıştım. Ayrıca doğum yapmış bir anne olarak yaşadığınız tüm süreçleri benim de yaşadığımı belirtmek isterim.
- Doğumdan sonra ne zaman diyete başlayabilirim?
Doğumdan 3-4 ay sonra bir sadece ve sadece bir diyetisyen yardımı ile size uygun hazırlanan sağlıklı beslenme listelerini uygulayabilirsiniz. Ancak çok katı olmaması gerekmektedir.
- Eski kiloma ne kadar süre sonra dönebilirim?
Bu süreçte ne hızda, ne kadar kilo verilebileceğiniz kişinin metabolizması ile alakalı bir durumdur. Çok hızlı kilo kaybı beklemeyin, ayda 2-3 kg vermek yeni annelerimiz için yeterlidir. Kendinize çok kısa sürede büyük hedefler koymayın , çünkü önceliğimiz her zaman emzirmek ve anne sütü olmalıdır. Emzirmek oldukça enerji harcayan bir eylemdir. Bu nedenle eğer emziriyorsanız yeterli ve dengeli beslenmeye başladığınız takdirde kilo vermeye başlayacaksınızdır. Emzirmeyen annelerimiz ise normal rutin sağlıklı beslenme listeleriyle yine kilo verebilirler.
- Bu dönemde yardımcı herhangi bir ilaç vb destek alabilir miyim?
Kesinlikle hayır sadece emziren değil emzirmeyen anneler için de geçerli bu durum. Sadece doktor ve diyetisyeninizin gerek gördüğü veya önerdiği probiyotik , balık yağı desteği veya multivitaminler gibi gıda takviyelerini kullanabilirsiniz. Eğer herhangi bir rahatsızlığınız varsa bu duruma doktorunuzun önereceği ilaçları kullanabilirsiniz. Sevgili anneler önce kendi sağlığınız sonra bebeğiniz sağlığı için içeriğini bilmediğiniz doktor veya diyetisyeninizin önermediği her türlü ilaç veya takviyelerden uzak durun.
- Kafein metabolizma hızladırdığı için bu süreçte de kullanabilir miyim?
Bu dönemde fazla kafein alımı hem bebekte hem de annede hem uykusuzluk hem de huzursuzluk yapabilir. Bu nedenle yapısında kafein olan çay, kahve, kola gibi içeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Yine de içmek isteyen anneler günde 1-2 fincan açık şekeriz çay veya 1 fincan kahve tüketebilir. Şu an bulunması zor olsa da kafeinsiz kahveler de rahatlıkla tercih edilebilir.
- Fiziksel aktivite olmadan da kilo verebilir miyim?
Bu sorunun cevabı da kişiye göre değişir. Çünkü doğumdan sonra ne zaman spor yapmaya başlayabileceğiniz sağlık durumunuz ile ilgilidir o yüzden mutlaka doktorunuzla karar vermelisiniz. Spor yapabilecek anneler için klasik ama en basit ama en yararlı spor yürüyüştür. Haftada 150 dakika ( 4 gün 45 dk gibi) tempolu yürüyüş ilk etap için yeterli olacaktır. En büyük problem ise ‘bebeğimi bırakamıyorum o nedenle hiç spor yapamıyorum ‘durumudur. Böyle bir durum da yine de kilo verebilir misiniz sorusuna cevabım evet olacaktır. Emziriyorsanız ve diyetisyen kontorlündeyseniz kilo vermeniz mümkündür. Ancak böyle bir durumda kilo verme hızınız daha yavaş olabilir. Emziremeyen annelerimiz için de bütün bu seçenekler geçerli olacaktır.
- Kilo vermek için günlük beslenmem de neler olmalı?
Sevgili anneler eğer emziriyorsanız bu dönemde iştahınızın açık olması çok normal çünkü emzirme enerji gerektiren bir eylemdir. Emziren anneler günlük almanız gereken kaloriye yaklaşık olarak 500 kalori ilave kalori alabilirler. Ancak asıl önemli olan günlük kaloriyi tamamlarken tükettiğimiz besinlerin seçimidir.
Kahvaltı: Tabi ki olmazsa olmaz yumurtadır. Yiyebiliyorsanız her gün 1 yumurtanızı ister haşlama ister omlet olarak mutlaka alın. Yanına peynir, zeytin söğüş ve yeşilliğinizi ihmal etmeyin. Tatlı olarak ta tahin-pekmezden 1-2 yemek kaşığı veya tahin helvasından 1 tatlı kaşığı doğru bir seçim olacaktır. Ekmeksiz kahvaltı olmaz ancak tam buğday unuyla yapılmış ekmeğinizden 2-3 dilim tüketebilirsiniz.
Öğle ve akşam: Günlük olarak kişiye göre değişmekle birlikte ortalama 150 -180 gr et gurbundan tüketin. Haftada 2-3 gün mutlaka ızagara balık, diğer günler kırmızı et ve tavuk tüketiniz. Öğünlerinizin birinde mutlaka ister etli ister zeytin yağlı sebze yemeğiniz olsun . Yoğurt ,ayran ,cacık üçlüsünden birini öğünlerinize ilave edin. Kilo verme döneminde pilav çeşitleri yerine ekmek tercihimdir. Ancak illa istiyorsak 5-6 kaşık bulgur pilavı, 2 kepçe çorba, 8 kaşık kurubaklagilden birini ekmek yerine tercih edebilirsiniz.
Ara öğünler: en önemlisi günlük 3-4 porisyon taze meyve tüketmektir ancak mevsiminde olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca çerezlerden ceviz fındık badem üçlüsünden mutlaka alınız. Ancak kalorisi yüksek olduğunu unutmayın bu nedenle için 2 ceviz yanına 4-5 kavrulmamış badem ve 4-5 adet fındık almanız yeterlidir. İkindi ara öğününü biraz daha yoğun tutabilirsiniz. Mesela bir avuç tuzsuz leblebi veya peynir ekmek sandiviç veya kraker, grissini ,ayran , süt tüketebilirsiniz. Gece emziriyor ve acıkıyorsanız 1-2 tane kuru kayısı veya kuru hurma yanına tarçınlı süt içerek açlığınızı ve tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Yine az şekerli sütlü tatlılardan haftada birkaç gün 1 kase olmak üzere ara öğün yerine tüketmenizde sakınca olmayacaktır.
En önemli püf nokta günde 3-4 lt sıvı almaktır.
Sonuçta günde 3 ana 2-3 ara öğün yapar, açlık veya tatlı ihtiyaçlarınızı sağlıklı besinlerle karşılar,kilonuzu kafanıza aşırı takmazsanız, düzenli ve sağlıklı beslenmeye başlarsanız kilolarınızın gitmeye başladığını göreceksiniz. Unutmayın bebeğinizin bu zamanlarına bir daha geri dönüş olmayacak. Bu yüzden önce her anın tadını çıkarın ve sevgiyle huzurla bebeğinizi büyütün gerisi zaten gelecektir.