Emzirmede inek sütü alerjisi ile ilgili merak edilenler
Genellikle bebekler yeni doğduğunda görülebilir. İnek sütünde var olan B-laktoglobulin denilen proteine karşı vücudun intolerans geliştirmesiyle oluşur. Bu durum laktoz intoleransından farklıdır. Laktoz intoleransı laktaz enziminin yetersizliğinden kaynaklanır.
Genellikle bu tip alerjik vakalar yaş ilerledikçe azalabilir. İnek sütüyle birlikte bazı bebeklerde çoklu gıda intoleransı görülebilir. Yani aynı anda inek sütüne, glütene, yumurtaya alerjisi olabilir. Ancak yaşla birlikte yavaş yavaş tolerans geliştirmeye başlayabilirler.
Emziriyorsam ben de diyet yapmalı mıyım?
Cevabı evet. Gelişen intolerans sütünüzle bebeğinizi de etkiler. Bu nedenle emziren anneler buna uygun beslenme programlarını diyetisyeni ile birlikte planlamalıdırlar.
Sadece inek sütü mü? Keçi sütünü kullanabilir miyim?
Hayır. Genellikle hayvansal diğer sütlere de alerji gösterme olasılıkları fazladır. O nedenle tüm hayvan sütleri ve bunlardan yapılan yoğurt, ayran, peynir, kefir, tereyağı, kaymak gibi ürünler de yasaktır.
Diğer besin gruplarında yasak var mıdır?
Et, tavuk, balık yasak değildir. Ancak bunları marine ederken veya soslarken süt, yoğurt, tereyağı, peynir vb. kullanılması yasaktır.
Sebze ve meyveler yasak değildir. Ancak sebzeleri pişirirken süt, peynir vb. kullanılması yasaktır. Meyvelerde, meyveli sütler, yoğurtlar vb yasaktır.
Ekmek ve tahıllar yasak değildir. Ancak pişirirken süt kullanılan (sütlü sandiviç ekmeği gibi) ekmekler, gevrekler yasaktır.
Bunlar dışında süt, margarin, tereyağı vb kullanılarak yapılan hamur işleri, pastalar, tatlılar, hazır satılan yine içeriğinde süt ürünü bulunan her türlü yiyecek yasaktır. Dısardan alınan paketli yiyeceklerde etiket okuma alışkanlığı kazanmalısınız. İçeriğinde yağsız süt, tereyağı, yoğurt, peynir, whey-kazein proteini gibi terimler geçiyorsa tüketmemlisiniz.
Kalsiyum ihtiyacını nasıl karşılarız?
Kalsiyumun süt ve ürünleri dışında kaynakları, pekmez, susam, ceviz, fındık, badem, kuru meyveler, kurubaklagiller, yeşilliklerdir. Bunlardan tüketebilirsiniz.
Bebeğimin gelişimi etkilenir mi?
Genellikle hayır. Erken fark edilir ve ona göre diyeti ayarlanırsa bebekte gelişim sıkıntısı genellikle yaşanmaz. Tabi bunun için eğer anne sütü yeterli değilse hipoallerjenik mama takviyesi yapmak gereklidir.
Benim destek kullanmam gerekir mi?
Doktorunuzun tavsiyesine göre hareket ediniz. Önerirse eve kullanın.
Süt yerine bitkisel ne kullanabilirim?
En çok tercih edilen bitkilerden elde edilen sütler , soya sütü, badem sütü ve hindistancevizi sütüdür. Diyetlerinizde yer ver vermenizde sakınca yoktur. Ancak bebekte yine bu bitkilere karşı alerjik durum varsa tüketmeyiniz.
Nerden bulabilirim bu sütleri?
Hazır olarak satılmaktadırlar. Ancak badem sütünü kendiniz de yapabilirsiniz. Aksamdan suda çiğ bademi ıslatın. Sabah o suyu döküp yeni su ekleyin ve blendrdan geçirin. Süt gibi olacaktır. Ardından bir tülbetnt yardımıyla süzün ve tüketin. Badem sütünü tariflerinizde de kullanabilirsiniz.
Uzman Diyetisyen Serap Cavlak