images3

kas yapma hastalığı-bigoreksiya

Kas yapma hastaligi-bigoreksiya

Günümüzde psikolojik etmenler, fiziksel görüntüye önem verme birçok yeme bozukluklarını da beraberinde getirmiştir. Anoreksiya nevroza, blumia gibi bigoreksiya da bir çeşit yeme bozukluğudur aslında. Çoğunlukla da vücut geliştirme sporu yapanlarda gözlenir. Erkeklerde daha çok görülse de kadınlarda da görülür.

Belirtileri nelerdir: aslında anoreksiyanin zıttı gibi düşünülmekte. Çünkü ne kadar kaslı olursa olsun kendilerini cılız görürler. Spor yapmak onlar için her şeydir. Günde 5 saatten fazla spor yapmak isterler. Sakat olmak, islerinin olması spora engel değildir. Hatta spor yapamadıklarında huzursuz ve gergin olurlar. Çok kez aynaya bakarlar. Vücutlarını sergilemek yerine yetersiz ve şekilsiz olduklarını düşünüp gizlerler.

Beslenme ilişkisi: ne kadar kaslı olurlarsa olsunlar kendilerini yağlı  bir vücuda sahip gibi görürler. Bu nedenle diyetleri çok sıkıdır. aşırı derece takıntılı oldukları icin aşırı derecede proteine yüklenirler. Hatta protein tozları, destek multivitamin veya kas yapımını arttırdıklarını düşündükleri her türlü desteği kullanırlar. Birçoğu yan etkileri oldukça fazla olan anabolik steroidleri bile kullanmaktan çekinmez.

Sağlığa zararları: aşırı protein alim sebebiyle kemiklerde çabuk kırılma, kalp- damar hastalıkları, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında kötüye gidiş söz konusu olabilir. Sindirim sistemi de olumsuz etkilenir ve kabızlık, ishal, mide şikayetleri, kusmalar görülebilir. Yine kalp ritim bozuklukları da görülebilir.

Yeme bozukluğu olan kişiler genellikle çevreden gizlerler veya kabul etmezler. Ancak psikiyatristler , diyetisyenler ve doktorlarla is birliği içerisinde sağlıklarına kavuşabilirler.

Bir yorum Yaz