SINAVA HAZIRLANIRKEN KİLO ALMAMAK İÇİN PÜF NOKTALARI
Sevgili liseli arkadaşlarım veya liseyi bitirmiş ancak sınava hazırlanan gençler, öncelikle evet işiniz çok zor, bizler de o dönemlerden geçtik ancak bu dönemleri en sağlıklı şekilde geçirmek sizin elinizde. Sürekli ders çalışmak, masa başında oturmak, dersler, sınavlar derken doğru düzgün yemek yemeye fırsat bulamayabilirsiniz. Ancak birkaç püf noktayla en azından hem sağlıklı beslenerek sınavlardaki performansınızı arttırabilir hem de bu dönemi kilo almadan atlatabilirsiniz. İşte size bu yollardan geçmiş ve o dönemlerde kilo problemi olan bir diyetisyenden öneriler:
- Öncelikle sınav dönemi yeteri kadar stresli bir dönem. Bu dönemi bir de diyet yaparak stres faktörü yapmayın kendinize. Eğer kendinizi hazır hissediyorsanız bir diyetisyenden yardım alın.
- Dersler yoğun diye öğün atlamayın, veya öğünü çikolata gofret gibi abur cuburlarla geçirmeyin. Bunlar yerine, evden hazırlayın götüreceğiniz tam tahıllı ekmeğe tost, sandviç, köfte ekmek gibi yiyecekleri tüketin (yanına mutlaka ayranla).
- Ceviz fındık badem gibi yağlı tohumlar bilişsel performansı arttırmaya yardımcıdır. Bu nedenle Yanınızda olmazsa olmaz olarak leblebi, kuru üzüm, badem, fındık, kuru kayısı, ceviz gibi çerezlerden bir avuç bulundurun ve ders aralarında birer, ikişer de olsa tüketin.
- Masanızdan asla suyu eksik etmeyin ve günde 2-2.5 lt tüketmeye çalışın.
- Evde ders çalışırken atıştırmalık olarak taze meyve tüketmeye çalışın. Günlük 3-4 porsiyonu mutlaka tüketin. Meyve yemek, ya da araöğün yapmak zaman kaybı değildir, aksine daha iyi ders çalışmanızı sağlar.
- Beynin enerji kaynağı karbonhidratlardır. Ancak alacağınız karbonhidrat türü kompleks olmalıdır. Yani öğünlerde tam buğday ekmeğinizi, aralarda meyve, grissini, leblebi , etimek gibi kompleks karbonhidrat kaynaklarınızı ihmal etmeyin.
- Ancak karbonhidrat alacam diye de kendinizi tatlılara, pastalara adamayın. Haftada 1-2 gün ev yapımı sütlü tatlı veya kurabiye tüketebilirsiniz.
- Asla hazır meyve suları ya da asitli içecekler tüketmeyin. Süt, yoğurt, ayran karbonhidrat, protein ve yağ içerir. Bu nedenle kan şekerinizi çok güzel dengeler. Ev dışında olduğunuz saatler çoksa, ara öğünlerde veya ana öğünlere ilave mutlaka bu üçlüden birini tüketin. Hem tokluk sağlar hem de kan şekeri dengelenir.
- Yine soğuk içeceklerden sade maden suyunu tercih edin. Kem mineral miktarınızı arttırmış olursunuz hem de boşuna kalori almamış olursunuz.
- Uykusuz kalmak uğruna kahveyi sınırsızca tüketmeyin. Günde 4-5 fincan kahve yeterlidir. Fazlası da stres, kaygı , çarpıntı yapabilir. Yine bu uğurda güvenmediğiniz destekleri almayın. Unutmayın ki yeşil çay ve siyah çay da kafein içerir. Bu nedenle içtiğiniz içeceklerin miktarına dikkat edin.
- B12 vitamini, D vitamini ve Demir seviyelerinizi mutlaka ölçtürün. Eksiklikleri Bilişsel performansınızı olumsuz etkilerken aynı zamanda halsizlik, yorgunluk ve unutkanlığa sebep olur.
- Yürüyüş yapmak sizi zihinsel olarak rahatlatacaktır. Bu nedenle vakit kaybı olmasın diye yürüyüş yapmamaktansa, yorulduğunuz yerlerde konsantrasyonunuzu tekrardan toparlamak için 15-20 dakikalık ufak yürüyüşler yapın.
- Destek olarak , doktorunuzun ve diyetisyeninizin önermediği hiçbir takviyeyi kullanmayın. Ancak bu dönemde bazı multivitaminleri kullanmanız fayda sağlayabilir.
İşte bu kadarcık öneriyle bile hem kilo almaktan kendizi koruyabilir hem de derslerinize daha sağlıklı çalışabilirsiniz.
Uzman Diyetisyen Serap Cavlak