Ramazan ayında nasıl beslenelim?
Ramazan ayı ibadet ayı sadece nefsimizi terbiye etmek için değil yardımlaşma ve sevgi , barış için de mübarek bir ay. Oruç tutmak nefse hakim olmak tabi bir iabdet biçimi. Ancak biz bunun fiziki ve sağlık boyutunu da düşünmeliyiz.
Oruç tutmak bilindiği gibi kilo vermeye sebep olmayabilir. Hatta kilo artışları bile gözlenebilir. Çünkü 16-17 saatlik açlıklar metabolizmayı yavaşlatabilir. Üstelik gece uyanık kalma vücudun düzenini bozar ve hormonların işleyişini etkiler. Dolaysıyla kilo artışları gözlenebilir. Bir de üstüne hazırlanan muhteşem yemeklerle de iş çığrından çıkabilir.
Öncelikle neler tüketmemeliyiz?
Kesinlikle yağlı, kızartılmış, bol tuzlu, hamurlu , şerbetli yiyecekleri tüketmeyin
İftarı neyle açabiliriz?
İftarınızı 1 bardak su + yarım şişe sade maden suyu ile karıştırıp açabilirsiniz. Ardından 1 hurma ya da 4 zeytin tüketebilirsiniz. Çorbayla açmak midenizi rahatlatır. Çok baharatlı acı olmayan, kremalı unlu olmayan çorbalar içebilirsiniz. Veya soğuk çorba( yoğurtlu çorba) veya 1 dilim tam buğday ekmeği ve 1 dilim peynirle de açabilirsiniz.
Hemen ardına yemek yiyebilir miyim?
Hayır. Mümkün olduğunca çorbayı içtikten sonra ana yemek için en az 20 dk bekleyin. Bunun için neler yapabilirsiniz:
Sofrayı çorbayı içtikten sonra hazırlayabilirsiniz.
Çorba içtikten sonra evin içinde 1-2 tur atabilirsiniz
Ya da salata ile oyalanabilirsiniz.
Ana yemek olarak neler tercih edebilirim?
Et/tavuk/balık grubu mutlaka olsun. Ancak fırınlanmış, sotelenmiş, ızgara veya sebze yemeklerinin içinde tercih ediniz.
Mutlaka komlpeks karbonhidrat kaynağınız olsun. Mesela 1-2 dilim tam buğday ekmeği ya da 6 kaşık bulgur pilavı ya da zeytinyağlı barbunya gibi. Eğer dolma sarma tüketecekseniz yanına ekmek veya başka karbonhidrat kaynağı almamaya çalışın. Pide ekmek için de 1 avuç büyüklüğünü geçmemeye çalışın.
Olmazsa olmaz yoğurt, ayran veya cacık üçlüsünden birini mutlaka tüketin.
Eğer sebze yemeği yoksa mutlaka salata tüketin
Ara öğün yapmalı mıyım?
Evet. Saat 22.30 gibi bir protein ve karbonhidrat kaynağınız olsun. Mesela süt + meyve ya da yoğurt + yulaf + meyve gibi. Veya 3 ceviz + 3 kuru kayısı + 1 bardak tarçınlı süt gibi ara öğünler yapın.
Sahura kadar oturuyorsanız gece 24.00 da bir meyve daha alabilirsiniz.
Sahur öğününde neler olmalı?
Öncelikle kesinlikle kızartma , hamur işleri ve tuzlu yiyeceklerden uzak durun. Kahvaltı en güzel sahur öğünüdür. Kesinlikle yumurtanız olmalı , yanına tuzsuz peynir, bolca salatalık, yeşillik, tam buğday ekmeğinden 1-2 dilim alın. Veya yağsız tost + 1 bardak tarçınlı süt veya yarım gözleme + 1 bardak ayran tüketebilirsiniz. 1 porsiyon karpuz ya da şeftali veya erik gibi sulu meyveler tüketebilirsiniz. Zeytin ve peynirin tuzsuz olmasına özen gösterin. Zeytin yerine 3 adet ceviz de tüketebilirsiniz.
Hangi içecekleri içmeliyiz?
Öncelikle hangisini içmemeliyiz dersek kesinlikle gazlı içecekler, hazır meyve sularını tüketmeyin.
Çaylardan sindirim sistemini rahatlatan rezene ya da papatya çayı içebilirsiniz. Tansiyon problemi yoksa yeşil çay içebilirsiniz. Ancak kahveyi sahurla iftar arasında tüketin. Çünkü fazla kafein su atmanıza sebep olur dolayısıyla su içmenizi gerektirir.
Sade maden suyundan 1-2 tane almak mineral desteği sağlar.
Peki hiç mi dondurma tatlı yemiyelim?
Hayır tabiki tüketin. Ancak miktar ve sıklığa özen gösteri. Akşam 22.30 ara öğünü yerine 2 top sütlü veya maraş usulü dondurma alabilir veya 1 kase sütlü tatlı ya da 1 dilim güllaç alabilirsiniz. Hamurlu şerbetli tatlılardan kaçının. Ancak ramazan boyunca 1-2 sefer kendinize kaçamak hakkı tanıyabilirsiniz.
Yemek davetlerinde veya dışarıda yemek yememiz gerekirse ne yapmalıyız?
Lahmacun, pide , börek gibi hamurlu yemekleri ramazan boyunca 1-2 kere den fazla tüketmeyin. Dışarıda yemek yiyecekseniz ızgara tavuk, kuşbaşı, tavuk şiş ,ızgara balık gibi daha masum protein kaynaklarını tercih edebilirsiniz. Tabiki yanına ayran ve salata şart. Davetlerde ise en masumlarını seçmeye çalışın mesela lahmacun varsa 2 lahmacun alıp bolca salata ve ayranla doyabilirsiniz.
Yatmadan önce 1 lt su içiyorum. Doğru mu yapıyorum?
Hayır. Suyu birden bire içmek size fayda sağlamaz. 2-2.5 lt suyu iftar ile yatma zamanına kadar yaymalısınız.